Χοιρινά φιλετάκια με δαμάσκηνα και μέλι!

by - Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016


Όποτε κάποιος με ρωτήσει πες μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή, τα χοιρινά φιλετάκια με δαμάσκηνα και μέλι είναι η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό! Δεν ξέρω γιατί μου αρέσει τόσο πολύ! Ίσως να φταίει ο συνδυασμός του δαμάσκηνου με το χοιρινό φιλέτο που αφήνει μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη γεύση στο στόμα! Ίσως πάλι επειδή το έχω συνδυάσει τόσο πολύ με τα Χριστούγεννα που τόσο αγαπώ! Όπως και να έχει είναι μια άκρως εορταστική συνταγή που θα εντυπωσιάσει πολύ τους καλεσμένους σας!
χοιρινό_με_δαμάσκηνα

Αποτελεί ένα γευστικότατο κυρίως πιάτο για το γιορτινό σας τραπέζι. Το συνοδεύω πάντα με πουρέ κάστανο, συνταγή την οποία σας είχα δώσει. Ωστόσο ταιριάζει πολύ και απλό πουρέ ή ρύζι! 
χοιρινό_με_δαμάσκηνα

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε:

Υλικά (για 4  άτομα)

  -    1 κιλό χοιρινό φιλετάκια
  -  1 κρέμα γάλακτος
  -  1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  -  1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  -  3-4 κουταλιές μέλι
  -  2 κουταλιές βαλσάμικο
  -  15 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  -  αλάτι και πιπέρι
  -  3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

-  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο  και ροδίζουμε το κρέας για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.  

- Σβήνουμε με το κρασί, το κονιάκ, το μέλι και το βαλσάμικο και προσθέτουμε τα μισά δαμάσκηνα.

-  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, ανακατεύοντας κάπου κάπου για να μη κολλήσουν κάτω τα δαμάσκηνα.

- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τα υπόλοιπα δαμάσκηνα και το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά! 

Extra tips

- Ανάλογα με το τι κομμάτι κρέας θα χρησιμοποιήσετε θα προσαρμόσετε και τους χρόνος μαγειρέματος! Εγώ το κάνω με ψαρονέφρι και σας δίνω τους χρόνους για αυτό.

- Ο λόγος που ρίχνουμε τα δαμάσκηνα μισά μισά είναι για να μην λιώσουν όλα και να είναι πιο ευπαρουσιάστο! Θέλουμε να λιώσουν τα μισά για να δώσουν τη γλύκα τους αλλά θέλουμε και κάποια ολόκληρα για το σερβίσρισμα.

 Καλή απόλαυση!

χοιρινό_με_δαμάσκηνα

Αυτή ήταν η αγαπημένη μου συνταγή για το πιο εορταστικό πιάτο του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μας! Χοιρινά φιλετάκια με δαμάσκηνα και μέλι! Mη ξεχνάτε ότι συνοδεύετε τέλεια με Πουρέ κάστανο που γίνεται με 2 μόνο υλικά! Δοκιμάστε το και είναι βέβαιο πώς θα καταπλήξετε την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.
Αν ψάχνετε και άλλες ιδέες για το γιορτινό τραπέζι ρίξτε μια ματιά στις ιδέες για ορεκτικά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή μπουφέ!

Let the Christmas begin!!!
Clelia!

Μην ξεχάσετε τα δείτε το πανεύκολο λικέρ ρόδι, τη συνταγή για Gluhwein που είναι το απόλυτο ποτό των Χριστουγέννων και φυσικά τα μυστικά για να φτιάξετε τέλειους κουραμπιέδες!

You May Also Like

2 σχόλια

Instagram