5 συμβουλές για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικο τραπεζιού χωρίς άγχος!

by - Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2016


Όσο καλά και να είμαι πάντα τις τελευταίες μέρες πριν τις γιορτές έναν πανικό τον παθαίνω! Είναι που είμαι λίγο της τελευταίας στιγμής, είναι που από τα πολλά που έχω να κάνω αποσυντονίζομαι, είναι που έχω λίγο μια τρικυμία εν κρανίο... πάντως πάντα καταφέρνω να κάνω Χριστούγεννα στο παρά 5! Ειδικά αν έχουμε σπίτι κάποιο τραπέζι ή ρεβεγιόν εκεί είναι που τα χάνω! Φέτος όμως στα πλαίσια της οργάνωσης και της αναδιοργάνωσης που με έχει πιάσει, έχω αποφασίσει να μην το πάθω πάλι! Έχω στο μυαλό μου να τηρήσω αυτές τις 5 συμβουλές για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού χωρίς άγχος!

1. Κάνε μία λίστα με όσα πρέπει να γίνουν (to do list).
Ξεκινήστε ακόμα και σήμερα γράφοντας όλα όσα πρέπει να γίνουν για το τραπέζι του ρεβεγιόν. Θα σας βοηθήσει να μην χάνεστε, να μην πελαγώνετε και το κυριότερο μένοντας στη λίστα, θα αποφύγετε να κάνετε άσκοπες δουλειές! Χώρια που όσο προχωράτε στις δουλειές σας και σβήνετε πράγματα από τη λίστα τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.

2. Ψωνίστε και μαγειρέψτε νωρίς.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από τα ψώνια της τελευταίες στιγμής. Προμηθευτείτε εγκαίρως ότι πιστεύετε πως θα χρειαστείτε βάση λίστας και αποφύγετε τον πανικό της τελευταίας στιγμής. Το ίδιο ισχύει και για το μαγείρεμα. Ετοιμάστε όσα θα μπορούσατε από την προηγούμενη μέρα (ας πούμε το γλυκό που συνήθως θέλει να σταθεί στο ψυγείο). Κάντε την προετοιμασία για όσα φαγητά θα πρέπει να γίνει από το βράδυ.

3. Καθαρίστε και διακοσμήστε το σπίτι 2 μέρες πριν.
Μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή. Καθαρίστε το σπίτι 2 μέρες πριν και αφήστε την ημέρα του πάρτι για να κάνετε ένα γρήγορο φρεσκάρισμα που θα σας πάρει το πολύ 20 λεπτά. Στρώστε και διακοσμήστε το εορταστικό τραπέζι από το προηγούμενο βράδυ. Είναι κάτι που το τηρώ με ευλάβεια! Την επόμενη μέρα μέσα στον πυρετό της προετοιμασίας απλά δεν έχω μυαλό για διακόσμηση. Επειδή πάντα όμως ξεχνώ πώς στην ευχή απαιτεί το savoir vivre να στρώσουμε το τραπέζι σας, έχω ένα μικρό δώρο! Voila! Για να μη ψάχνεστε τελευταία στιγμή!


4. Βρείτε συμμάχους και βοηθούς.
Το ξέρω ότι ακούγετε δύσκολο, αν όχι αδύνατό αλλά προσπαθήστε το! Ζητήστε βοήθεια από τα παιδιά σας ή τον άντρα σας ή κάποιον φίλο και μοιράστε τις δουλειές! Ορίστε τον άντρα σας υπεύθυνο για τα ποτά, τα παιδιά σας υπεύθυνα για τα δώρα κλπ. Βάλτε δυνατά τη μουσική και χαρείτε όσο περισσότερο γίνεται όλα τα στάδια της προετοιμασίας.

5. Ηρεμήστε!
Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ήρεμοι και χωρίς άγχος είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να είναι τα πάντα 100% τέλεια! Και μόνο που ανοίξατε το σπίτι σας και καλέσατε κόσμο σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι αρκετό και θα πρέπει να εκτιμηθεί από τους άλλους ανάλογα! Οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα, σταματήστε να σκέφτεστε τι δεν κάνατε, επικεντρωθείτε σε αυτά που κάνατε και περάστε τέλεια!

Το σημαντικό είναι να ξέρετε ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε! Κανείς δεν θέλει η οικοδέσποινα να είναι εκείνη τη μέρα ένα ερείπιο και να μη βλέπει μπροστά της από τη νύστα της! Όμως κανείς δεν θα προσέξει τη σκόνη που μπορεί να έχουν τα φωτιστικά ή το γεμάτο πλυντήριο πιάτων! Ακόμα όμως και αν τα δουν, η θετική σας ενέργεια, το γλυκό σας χαμόγελο και η ζεστασιά της φιλοξενίας σας θα τον κάνουν να τα ξεχάσει αμέσως! Οργανωθείτε και ακολουθήστε τις 5 συμβουλές για την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού χωρίς άγχος!

Καλές γιορτές,
με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος!!!
Να περάσετε σούπερ!!!

Αν χρειάζεστε λίγη έξτρα έμπνευση δείτε:
 ιδέες για ορεκτικά για το γιορτινό τραπέζι


You May Also Like

2 σχόλια

  1. Το έχω περάσει τόσες φορές αυτό το άγχος! Αυτό όμως που θα ήθελα περισσότερο είναι να είχα μια μεγαλύτερη κουζίνα. Αυτό που με καθυστερεί τις περισσότερες φορές ειδικά σε μεγάλα τραπέζια με πολλά φαγητά είναι ο λιγοστός χώρος! Αλλά αν έχεις διάθεση όλα τα καταφέρνεις!
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οργάνωση πάνω απ' όλα! Κάθε χρόνο κάνουμε πρωτοχρονιάτικο πάρτυ λόγω του Βασίλη και στις αρχές πέρναγα δύσκολες ώρες όσο κόντευε η γιορτή μιας και είχα αρκετές εκκρεμότητες. Πλέον ανυπομονώ την ώρα που θα έρθει γιατί έμαθα να μην αφήνω τίποτε για το τέλος! Φιλάκια και καλές Γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram