Πώς να επιλέξετε τα δώρα των παιδιών σας!

by - Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2016


Τα δώρα που θα πάρουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά είναι ένα από τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς! Ανεξαρτήτως από το αν είναι δώρο από τη μαμά και τον μπαμπά, ή από τον Άγιο Βασίλη, στο μυαλό των παιδιών τα Χριστουγεννιάτικα δώρα κατέχουν μία εξέχουσα θέση!
Πώς όμως θα επιλέξετε το δώρο τους και πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα το ευχαριστηθούν και θα έχετε κάνει τη σωστή επιλογή χωρίς όμως να ξοδέψετε μια περιουσία;
Christmas_gifts

Παρακάτω σας έχω κάποιες συμβουλές που όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν επιλέγουμε τα δώρα των παιδιών μας!

Αν επιλέξετε τα δώρα χωρίς την παρουσία του παιδιού.

1. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά τα παιδιά;
Ο κύριος γνώμονας με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε όταν διαλέγουμε δώρο για τα παιδιά είναι το τι μας έχουν ζητήσει. Και επειδή κατά 90% θα μας ζητήσουν παιχνίδι καλό είναι να θυμάστε πώς τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητές τους, τα όρια τους και τον εξωτερικό τους κόσμο.

2. Το ακριβό παιχνίδι δεν σημαίνει πως είναι το καλύτερο για το παιδί σας. Αρχικά ακούστε τα παιδιά σας, τα οποία  είμαι σίγουρη ότι μπορεί να σας ξαφνιάσουν με τις επιλογές τους. Πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί κάποια παιχνίδια που φαίνονται σε εσάς όμορφα και εντυπωσιακά, να μην ενθουσιάσουν τελικά τα παιδιά σας και γρήγορα να τα βαρεθούν; Σε εμένα πάντως έχει συμβεί αρκετές! Οπότε καλό θα ήταν να μην εντυπωσιάζεστε εύκολα από την όψη και τη συσκευασία των παιχνιδιών και προπαντός μην παρασύρεστε! 

3. Επιλέξτε παιχνίδια που να ταιριάζουν με την ηλικία του παιδιού. Στα περισσότερα παιχνίδια, αναγράφεται η ηλικία των παιδιών στα οποία απευθύνεται το συγκεκριμένο παιχνίδι. Διαβάστε λίγο τις οδηγίες και σκεφτείτε εάν είναι κατάλληλο για το παιδί σας, ανάλογα με τα προσωπικά του γούστα, την ηλικία και το φύλο του.

4. Μην ξεχνάτε πως όσο μικρότερη είναι η ηλικία του, τόσο απλούστερη πρέπει να είναι και η "λογική" του παιχνιδιού. Τα πολύ δύσκολα – "περίπλοκα" παιχνίδια δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αλλά, αντίθετα μπορούν να δημιουργήσουν μέσα του, συναίσθημα ανικανότητας και επιθυμία καταστροφής του.

5. 
Προσέξτε για την ασφάλεια των παιχνιδιών και των αντικειμένων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά και μικρά παιδιά. Επιλέξτε εγκεκριμένα ποιοτικά παιχνίδια.

6. Δώστε σημασία στην ποιότητα, αφού ένα φτηνό παιχνίδι που θα χαλάσει σε λίγες μέρες, θα προκαλέσει νέα προβλήματα!

7. Αγοράστε ένα δώρο που να απευθύνεται σε μεγάλο εύρος ηλικιών. Εάν τον επόμενο χρόνο είναι αδιάφορο για την ηλικία του παιδιού, μάλλον δεν έχετε κάνει καλή επιλογή.
 


Αν πάρετε το παιδί μαζί στο κατάστημα για να διαλέξει.

1. Συζητήστε μαζί του τις προηγούμενες ημέρες τι είδους δώρο προτιμάει, π.χ. κούκλα, αυτοκινητάκι, επιτραπέζιο, ηλεκτρονικό παιχνίδι κτλ, ώστε να έχετε ένα στόχο και να μη χαθείτε στις αμέτρητες και χαοτικές επιλογές. Αυτό θα σας γλιτώσει κατά την επίσκεψη σας στο κατάστημα από γκρίνια, κούραση και εκνευρισμό!

2. Όταν επισκεφτείτε το κατάστημα οδηγήστε το παιδί κατευθείαν στον τομέα που το ενδιαφέρει (π.χ. στα επιτραπέζια ή στα αυτοκινητάκια). Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί και να επιλέξει.

3. Αφήστε το παιδί ελεύθερο να διαλέξει, χωρίς να κριτικάρετε τις επιλογές του, θέτοντας μόνο ένα οικονομικό όριο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Δώστε, απλώς μια διακριτική γνώμη ή συμβουλή, εάν βλέπετε ότι επιλέγει παιχνίδια που ξέρετε ότι θα καταλήξουν άχρηστα ή αχρησιμοποίητα.

4. Ο οικονομικός παράγοντας είναι πολύ βασικός. Σε καμία περίπτωση μην αισθανθείτε άσχημα αν αυτό που σας ζητήσει ξεφεύγει από τον οικονομικό προϋπολογισμό! Εξηγείστε στο παιδί απλά ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε κάτι τέτοιο και οδηγείστε το σε μια πιο οικονομική πρόταση.

5. Εξηγήστε του ότι έχει μόνο μία επιλογή, που μπορεί να διαλέξει με σκοπό να του αρέσει για να είναι ευχαριστημένο. Τονίστε τη χαρά που θα πάρει και προσπαθήστε να το κάνετε να μη σταθεί στην απογοήτευση που ίσως νιώσει όταν αφού θα διαλέξει ένα παιχνίδι, δεν θα μπορεί να έχει και τα υπόλοιπα!


Σε κάθε περίπτωση  καλό θα ήταν να είστε παρόντες την ώρα που τα παιδιά σας, ανοίγουν τα δώρα που τους πήρατε. Είναι η καλύτερη στιγμή να τους διδάξετε την ευγνωμοσύνη! Ζητήστε, με χαμόγελο και ευγένεια να σας ευχαριστήσουν. Προφανώς ο σκοπός σας δεν είναι το "ξερό" ευχαριστώ τους, αλλά το να συνειδητοποιήσουν πως σε κάποιον χρωστάν ευγνωμοσύνη.

Όπως και να έχει σίγουρα τα Χριστουγεννιάτικα δώρα στο μυαλό των παιδιών κατέχουν μία ιδιαίτερη θέση! Δώστε λίγη παραπάνω σημασία, αφιερώστε χρόνο και αγάπη και είναι βέβαιο πώς θα κάνετε την πιο καλή επιλογή. Να θυμάστε πάντα ότι το μόνο που θέλουν τα παιδιά σας από εσάς είναι να περνούν χρόνο μαζί σας! Και αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να τους προσφέρετε!

Καλά Χριστούγεννα!
Clelia!

Σύντομα θα ανεβάσω ιδέες για δώρα για μικρά και μεγάλα παιδιά!



You May Also Like

1 σχόλια

  1. Πω πω μπελάς αυτά τα δώρα... πλέον τα παιδιά έχουν τα πάντα και δύσκολα ενθουσιάζονται... άσε που τη μια στιγμή ζητάνε το ένα και την άλλη το άλλο....
    Εγώ τα παίρνω μόνη μου τα δώρα... πότε το πετυχαίνω πότε όχι!!! πάντως εκείνη τη μάρα είναι χαρούμενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram