10 συμβουλές για να γίνει η πρωινή ρουτίνα για το σχολείο παιχνιδάκι!

by - Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2016


Πολλές φορές την ώρα της πρωινής ετοιμασίας για το σχολείο επικρατεί απλά ένας πανικός! Τα παιδιά υπάρχουν φορές που σηκώνονται με δυσκολία, δεν συνεργάζονται, δεν τρώνε πρωινό,  και γενικά κάνουν ότι μπορούν για να καθυστερήσουν και να αποφύγουν το μοιραίο. Ως μαμά διδύμων, που πάνε σχολείο από ενάμιση χρονών, έπρεπε να οργανώσω έτσι την πρωινή ρουτίνα ώστε να μη χάνουμε καθόλου χρόνο και να είμαστε στην ώρα μας στο σχολείο. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις.

Η πρωινή μας ρουτίνα βασίζεται ουσιαστικά στη βραδινή προετοιμασία! Προετοιμάζουμε όσα περισσότερα μπορούμε από το βράδυ για να είμαστε πιο ήρεμοι το πρωί. Θα μοιραστώ μαζί σας τα 10 μικρά μου μυστικά, που κάνουν την πρωινή μας προετοιμασία για το σχολείο παιχνιδάκι!


1. Προετοιμασία ρούχων. 
Διαλέγουμε από την προηγούμενη τα ρούχα που θα φορέσουν στο σχολείο. Αυτό αφορά περισσότερο στη μικρή μου νεράιδα, η οποία αν δεν είναι ασορτί το κοκαλάκι με τα ρούχα και το καλτσόν έχουμε μεγάλο θέμα. Άρα γλιτώνουμε πολύτιμο χρόνο από την πρωινή μας προετοιμασία με το να αποφασίσουμε τα πάντα από την προηγούμενη μέρα! Εκτός από τα ρούχα, θα αποφασίσουμε ακόμη αν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο περίτεχνο χτένισμα, ώστε να προσαρμόσουμε το πρωινό ξύπνημα 5-10 λεπτά νωρίτερα. Όπως και να έχει όλα μας τα ρούχα, μέχρι και οι κάλτσες, μας περιμένουν διπλωμένα σε μία καρέκλα για το επόμενο πρωί.

2. Προετοιμασία τσάντας.
Ο έλεγχος της τσάντας γίνεται κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο, Είναι όλα όσα θα χρειαστούν την επόμενη μέρα μέσα στη τσάντα; (Φυσικά το φαγητό για το ολοήμερο θα μπει μέσα την τελευταία στιγμή πριν φύγουμε).



3.Προσωπικά αντικείμενα μαμάς. 
Συγκεντρώνω όλα τα δικά μου προσωπικά αντικείμενα, τσάντα κλειδιά αμαξιού κλπ. σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να μην ψάχνομαι την επόμενη μέρα. Το έχω πάθει να ψάχνω τα κλειδιά του σπιτιού ή του αμαξιού μέχρι και μισή ώρα!!! Μου προκαλούσε απίστευτο άγχος και εκνευρισμό, οπότε πριν πάω για ύπνο ελέγχω αν όλα όσα θα χρειαστώ είναι στη θέση τους και κοιμάμαι ήσυχη.

4. Προετοιμασία φαγητού.
Το να ετοιμάσω τα σκεύη με το φαγητό τους για το σχολείο, ήταν ίσως το κομμάτι που με καθυστερούσε περισσότερο. Έτσι και αλλιώς για να έχουν το φαγητό μαζί τους στο σχολείο, θα πρέπει να το έχω μαγειρέψει από το προηγούμενο βράδυ. Με το που μαγειρεύω λοιπόν το φαγητό, το χωρίζω σε μερίδες και τις τοποθετώ στα ειδικά σκεύη. Το πρωί απλά τα τοποθετώ στη σχολική τσάντα, χωρίς να πονοκεφαλιάζω για ποσότητες και φαγητά.

5. Εύκολο πρωινό φαγητό.
Το πρωινό πρέπει να είναι ανάλογο της ώρας που διαθέτουμε έτσι ώστε το παιδί να είναι σε θέση να το φάει. Μην ξεχνάτε ότι το πρωινό πρέπει να είναι σε ποσότητες που το παιδί να μπορεί να διαχειριστεί. Δεν θέλουμε να τρώει όλη μέρα. (Θα επανέλθω σύντομα με νέα ανάρτηση για το πρωινό γιατί είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους τους γονείς.) Είναι πολύ ωραίες οι αμερικάνικες εικόνες πρωινού, όπου όλη η οικογένεια χαρούμενη κάθεται και τρώει στο μεγάλο τραπέζι, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει επουδενί στο σπίτι μας. Συνήθως τα παιδιά μου πίνουνε γάλα και τρώνε το πρωινό τους στο μικρό τραπεζάκι του σαλονιού, ενώ εγώ ετοιμάζω κάτι άλλο. 

6.Πρωινή ρουτίνα υγιεινής.
Το τρίπτυχο τουαλέτα - πλύσιμο - δόντια, πρέπει να έχει ειπωθεί στο σπίτι μας πάνω από ένα εκατομμύριο φορές. Που θα πάει όμως θα τους γίνει συνήθεια!!! Εδώ ως μαμά ακολουθώ μάλλον λάθος πρόγραμμα. Πλένουμε τα δόντια πριν το πρωινό, κάτι που πρέπει να το αλλάξω. Αλλά πραγματικά αδυνατώ να τους ξαναβάλω μετά στο μπάνιο! Κάτι θα σκεφτώ όμως... 

7. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ύπνου.
Το να κοιμηθούν τα παιδιά αρκετές ώρες και να είναι ξεκούραστα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πρωινό τους ξύπνημα. Υιοθετήστε από νωρίς ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και γλιτώστε από την καθημερινή ταλαιπωρία του ξυπνήματος. Εμείς προς το παρόν είμαστε ακόμα σε φάση επαναπρογραμματισμού!



8. Παίξτε παιχνίδια μαζί τους.
Κάποιες φορές για να έχουν κίνητρο να ντυθούν πιο εύκολα, κάνουμε διαγωνισμό ποιος από τους 3 μας θα προλάβει να ντυθεί πρώτος... και πάντα πιάνει!!! Άλλες φορές τους αφήνω να δουν ένα 10λεπτο πρωινό παιδικό με την προϋπόθεση ότι σε εκείνο το χρόνο θα τρώνε το πρωινό τους συγχρόνως. Βρείτε μικρά παιχνιδάκια που θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία! Να θυμάστε πώς συνήθως δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

9. Καθορίστε εσείς την ώρα που θα ξυπνήσουν, ανάλογα με το δικό σας πρόγραμμα.
Χρονομετρήστε πόσο χρόνο χρειάζονται τα παιδιά σας για να ετοιμαστούν και προσαρμόστε το ξύπνημά τους ανάλογα. Τα δικά μου παιδιά, από την ώρα που θα ξυπνήσουν, είναι έτοιμα στην πόρτα μέσα σε 40 λεπτά. Αν έχετε κάποιο σημαντικό ραντεβού ξυπνήστε τα λίγο πιο νωρίς, ώστε να έχετε χρόνο αντίδρασης αν κάτι δεν πάει βάση προγράμματος. Να θυμάστε ότι όσο και αν φαίνεται αστείο, ο νόμος του Μέρφι καραδοκεί! Θα είναι η μέρα που δεν θα ξυπνάνε με τίποτα, δεν θα συνεργάζονται, θα θυμηθούν ότι θέλουν να πάνε τουαλέτα στο ασανσέρ! Μου έχει συμβεί άπειρες φορές όπως φαντάζομαι και σε πολλούς άλλους γονείς!

10. Επιβράβευση.
Φροντίστε να τους επιβραβεύσετε για το πόσο γρήγορα ετοιμάστηκαν, πόσο συνεργάσιμα παιδιά είναι και πόσο χαρούμενη είστε που έφαγαν όλο το πρωινό τους! Τα θετικά σχόλια και η θετική διάθεσή μας πάντα επηρεάζουν τα παιδιά μας προς το καλό. 

Τα παιδιά μας δεν είναι ρομπότ! Δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα μαγικό κουμπάκι και να είναι έτοιμα στο λεπτό. Χρειάζονται τους δικούς τους χρόνους!Βασικός στόχος μας είναι οι κινήσεις που θα κάνουν όταν σηκωθούν να είναι τόσο ίδιες και επαναλαμβανόμενες ώστε κατά κάποιο τρόπο να γίνονται αυτόματα! Καλό είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε και εμείς όσο το δυνατόν ποιο έτοιμοι και χαλαροί, ώστε να τα βοηθήσουμε να κάνουν την πρωινή ρουτίνα προετοιμασίας για το σχολείο παιχνιδάκι. 

Όπως και να έχει είναι κρίμα να ξεκινάμε την μέρα μας με γκρίνια, άγχος, φωνές και φασαρίες αντί να κάνουμε αγκαλιές, χάδια και φιλιά!!!


You May Also Like

5 σχόλια

  1. ενταξει...αυτο με τα ρουχα ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ! τα βαζουμε στην ακρη απο το βραδυ και μετα ξυπναει η πριγκιπισσα το πρωι και εχει αλλαξει γνωμη! και το φοβερο ειναι που μου ξεσηκωνει κ τον μικρο... αστα αστα αστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πω πω αυτό με τρομάζει το πρωινό ξύπνημα...είμαι δύσκολη και εγώ και η μικρή και νομίζω θέλουμε καφέ και οι δυο μας αχαχαχα!!! Τα αποθηκεύω τα tips και ευχαριστούμε πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που με σώζει είναι ότι δεν εργάζομαι το πρωί και άρα δεν χρειάζεται να ετοιμαστώ ΚΑΙ εγώ για να πάω στην δουλειά. Παρόλ' αυτά θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα για την βραδινή ετοιμασία των παιδιών. Είναι πολύ χρήσιμη! Το κολατσιό τους ξυπνάω το πρωί και το ετοιμάζω (ολοήμερο δεν πάνε). Το μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι η τηλεόραση! Στο σπίτι μας το πρωί δεν ανοίγει ούτε για μας τους μεγάλους γιατί αποχαυνωνονται! Χαχα! Ούτε και πρωινό στο σαλόνι γιατί χαλαρώνουν! Αφού ντυθούν, πίνουν το γαλατάκι ή το γάλα με δημητριακά στο τραπέζι της κουζίνας και μετά... τα πρωινά τους καθήκοντα (τουαλέτα, μαλλιά, δόντια κλπ). Αν τυχών έχουν χρόνο μια μικρή επανάληψη τις ορθογραφίας για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή λίγο παιχνίδι. Και μετά παπούτσια, μπουφάν, τσάντες και βουρ για το σχολείο. Είχα και σχετικό εκτυπώσιμο στο Ανθομέλι που μας φάνηκε πολύ χρήσιμο στα νήπια και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Τώρα ποια έχουμε μπει σε πρόγραμμα.
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα πολύ σωστά! Οργάνωση και στο πρωινό αλλιώς χαθήκαμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ ετοιμάζω πρωινό στο τραπέζι και πάω στα παιδιά, τα σκουντάω και λέω "το παιδικό ξεκίνησε!"... πετάγονται αμέσως!!
    Στη πραγματικότητα δε μου αρέσει να βλέπουν πρωί πρωί παιδικό αλλά είναι ο μόνος ίσως τρόπος να σηκωθούν χωρίς γκρίνιες κι αμέσως!!!
    Ευχαριστούμε γαι τις συμβουλές!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram