Πώς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το θέατρο!

by - Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2016


Η καλοκαιρινή περίοδος είναι στο μυαλό μου συνυφασμένη με θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους. Κωμωδίες, τραγωδίες, παιδικές παραστάσεις όλες έχουν  την τιμητική του με τα καλοκαιρινά φεστιβάλ να πρωτοστατούν και να κατακλύζουν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το θέατρο, φέρνοντας τα σε επαφή μαζί του.

Κρίνοντας από την δική μου εμπειρία, θα σας πω ότι η αγάπη μας για το θέατρο σίγουρα καλλιεργείται τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στις μεγαλύτερες! Σε εμένα τουλάχιστον έτσι έγινε! Κατάφερα να φτάσω σε ένα σημείο ώστε κάθε φορά που πάω στο θέατρο, να ρουφάω την κάθε στιγμή και το κάθε λεπτό της παράστασης. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με καθηλώνει, ίσως να είναι η αίσθηση πως κάτι μαγικό συντελείται μπροστά μου... Εξάλλου το θέατρο είναι μία ζωντανή τέχνη που καταφέρνει να μας μεταδώσει συγκλονιστικά συναισθήματα!

Μάζεψα λοιπόν εδώ και σας παραθέτω όσες γνώσεις (αλλά και προσωπικές εμπειρίες) είχα για την προσέγγιση του θαυμαστού κόσμου του θεάτρου και τα παιδιά.

Πότε είναι η ιδανική ηλικία για να παρακολουθήσουν την πρώτη παράσταση;

Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών μου, φρόντισα να τα φέρω τα παιδιά μου από πολύ νωρίς σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου! Σε ηλικία μόλις 2,5 χρονών είδαμε την Μαίρη Πόππινς 2 φορές παρακαλώ για να την χορτάσουμε! Τόλμησα να τα πάω, παρόλο που πολλοί μου έλεγαν ότι είναι πάρα πολύ μικρά! Ευτυχώς που δεν τους άκουσα... Ήταν τέτοια η αφοσίωση τους στην παράσταση και τέτοια η επιμονή τους να την ξαναδούμε, που τελικά τους πήγα πάλι σε μία βδομάδα! Από τότε δεν αφήνουμε παράσταση για παράσταση που να παίζεται στην πόλη μας και να μην δούμε! Αλλά και στα ταξίδια μας πάντα ενημερωνόμαστε αν έχει κάποια καλή παράσταση για να πάμε να δούμε!

Πότε όμως είναι η κατάλληλη ηλικία για να δούνε τα παιδιά την πρώτη τους θεατρική παράσταση; Οι ειδικοί απαντούν πως η ηλικία των 2 χρόνων είναι μία πολύ καλή ηλικία για να έρθουν πρώτη φορά σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου. Προσοχή όμως, το μόνο που θέλουμε είναι απλά να έρθουν σε επαφή. Δεν πρέπει σε αυτή την ηλικία να μας ενδιαφέρει να κατανοήσουν ακριβώς την παράσταση, απλά να πάρουν κάτι. Να μαγευτούν από τα κοστούμια, τα φώτα, τα σκηνικά, το θέαμα... Να τους μείνει μία καλή γενική πρώτη εντύπωση έτσι ώστε να θελήσουν να ξαναπάνε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι η πρώτη τους φορά πιο εύκολη;

Πολλοί γονείς αποφεύγουν να πάνε σε μία θεατρική παράσταση με τα παιδιά τους από φόβο ότι δεν θα τα καταφέρουν. Οι δικαιολογίες που έχουμε όλοι είναι πολλές... Αν κλάψει, αν φοβηθεί, αν τσιρίζει, αν δεν του αρέσει, αν μιλάει πολύ δυνατά και ενοχλεί, αν ... αν... αν... Όμως αν δεν δοκιμάσουμε δεν θα μάθουμε ποτέ αν τα παιδιά μας ήταν έτοιμα! Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές που σίγουρα θα κάνουν τις πρώτες σας φορές στο θέατρο πιο εύκολες.

- Φροντίζουμε να τα προετοιμάσουμε να τους εξάψουμε τον ενδιαφέρον για αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουν.
- Δίνουμε αρκετές πληροφορίες για το τι είναι θέατρο και πώς είναι το κτίριο, ώστε να αισθανθούν το δυνατόν πιο οικεία.
- Κατά τη διάρκεια της παράστασης, κρατήστε τους το χέρι (πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι) και εξηγήστε τους ψιθυριστά την υπόθεση της παράστασης ή ότι άλλο πιστεύετε πώς θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα το έργο.
- Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της παράστασης θελήσουν να βγουν έξω, τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζονται και συζητάμε μαζί τους τι ήταν αυτό που τα ενόχλησε και θέλησαν να φύγουν.
- Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας νερό και κάποιο σνακ σε περίπτωση που πεινάσουν και διψάσουν, ώστε η προσοχή τους να παραμείνει στραμμένη στο θέατρο και όχι σε άλλες τους ανάγκες.

Γιατί είναι σημαντικό να αγαπήσουν το θέατρο;

Παρά το γεγονός ότι στις μικρές ηλικίες ο κύριος στόχος του θεάτρου είναι η ψυχαγωγία, οι ειδικοί πιστεύουν πως τα πλεονεκτήματα του θεάτρου στα παιδιά είναι πολλαπλά. Σας παραθέτω κάποια από αυτά:

- Κύριος στόχος είναι η ψυχαγωγία.
- Ενισχύει τη συγκέντρωση της προσοχής τους, αφού μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα, να χαλαρώνουν και να παρακολουθούν.
- Αποδεσμεύει τη φαντασία τους.
- Εξελίσσει την γλωσσική ικανότητά τους, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο τους
- Αποκτούν αισθητικά ερεθίσματα από τα σκηνικά, τα κοστούμια κλπ
- Κατανοούν τις άλλες μορφές έκφρασης που υπάρχουν π.χ. τη γλώσσα του σώματος, το χορό, το τραγούδι.
-  Αποτελεί ένα εξαιρετικό διδακτικό εργαλείο γιατί μπορεί να περάσει με απλό τρόπο μηνύματα και ηθικές αξίες για τη ζωή.
- Συντελεί στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και βοηθά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι πως το να πάμε με τα παιδιά μας σε μία ωραία παιδική παράσταση (που συνήθως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις παραστάσεις των μεγάλων), είναι μία εμπειρία που αξίζει να την ζήσουμε και να την μοιραστούμε με τα παιδιά μας! Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι πως από αυτή τη διαδικασία το κύριο μας μέλημα είναι τα παιδιά να είναι χαρούμενα και να περάσουν καλά, όλα τα άλλα θα έρθουν σε δεύτερους χρόνους. Ας αφήσουμε στην άκρη το άγχος μας για το αν θα μάθουν κάτι και ας χαρούμε και εμείς τη διαδικασία. 

Εξάλλου είναι σίγουρο πως όσα περισσότερα ερεθίσματα δέχεται ένα παιδί, τόσο περισσότερο θα αποκτά κριτικό πνεύμα και θα είναι σε θέση να αρχίσει να ξεχωρίζει τι του αρέσει και το όχι. Αυτό είναι από μόνο του το μεγαλύτερο κέρδος.



Για να κάνετε όλα τα παραπάνω πράξη και να μου εμπιστευτείτε τις δικές σας εμπειρίες, για το πώς καταφέρετε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αγάπη για το θέατρο, σας έχω ένα σούπερ Διαγωνισμό!

To Νεράιδες και Δράκοι σε συνεργασία με το κινηματοθέατρο Κολοσσαίον, θα χαρίσουν διπλές προσκλήσεις για την εξαιρετική παιδική θεατρική παράσταση " Ο Πήτερ Παν και οι Πριγκίπισσες."

Έτσι 2 τυχεροί θα κερδίσουν 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση στις 29/8 στη Μονή Λαζαριστών και ακόμα 2 τυχεροί άλλες 2 διπλές προσκλήσεις για την ίδια παράσταση στις 7/9 στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο facebook και τα βήματα είναι απλά:

1) Like στην σελίδα του ''Νεράιδες και Δράκοι'' στο Facebook
2) Like στην σελίδα του ''Kολοσσαίον'' στο Facebook. 

    
3) Comment - σχόλιο στο facebook ποια μέρα προτιμάτε να δείτε την παράσταση.
4) Share - Κοινοποιήστε την εικόνα του διαγωνισμού που θα βρείτε εδώ. 

Αν θέλετε ακολουθήστε με στο instagram εδώ !!!

Ο διαγωνισμός  θα λήξει στις 6/9!

Όροι Διαγωνισμού:
- Γίνονται δεκτές συμμετοχές μόνο από την Ελλάδα.
- Μπορείτε να δηλώσετε μόνο μία συμμετοχή ανά λογαριασμό facebook.
- Ο νικητής θα ενημερωθεί με προσωπικό μήνυμα στο προφίλ του στο facebook και πρέπει να απαντήσει άμεσα.
- Το δώρο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή με άλλο δώρο.
- Οι νικητές για την παράσταση στη μονή Λαζαριστών στις 29/8 θα ανακοινωθούν 29/8 στις 11 το πρωί. Ενώ για την παράσταση στο Θέατρο Κήπου στις 7/9 θα ανακοινωθούν 6/9 στις 11 το βράδυ.
-Οι προσκλήσεις θα περιμένουν τους νικητές στα ταμεία των αντίστοιχων θεάτρων.

Καλή επιτυχία!!!

Updated!
O διαγωνισμός έληξε! Μείνετε συντονισμένοι γιατί σύντομα θα επανέλθουμε με νέο διαγωνισμό!




You May Also Like

4 σχόλια

  1. Πολύ όμορφη παράσταση φαίνεται! μακάρι να ήμασταν Θεσσαλονίκη να ερχομασταν και εμείς! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι μία εξαιρετική παράσταση! Πολύ κρίμα που δεν είστε εδώ Γιούλη μου! Για πολλούς λόγους... (ξέρεις εσύ!!!)

      Διαγραφή
  2. Πόσο τραγικό είναι που εμείς ούτε μία θεατρική παράσταση δεν έχουμε δει;! Από Σεπτέμβρη θα το διορθώσω χεχε υπέροχο δώρο και πόσο συμφωνώ με το σκεπτικό σου Κλειω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καθόλου τραγικό δεν είναι! Κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του χρόνους και εννοείται πώς δεν τα κάνουμε όλα by the book! Παρόλα αυτά ίσως ήρθε η στιγμή να έρθει σε επαφή η νεραιδούλα σου με τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου και είμαι σίγουρη πως θα μαγευτεί!

      Διαγραφή

Instagram