Πώς να βάλετε τα παιδιά σας σε πρόγραμμα ύπνου αβίαστα.

by - Τετάρτη, Αυγούστου 31, 2016



Οι διακοπές τέλειωσαν δυστυχώς και βρέθηκα πίσω στο σπίτι με 2 "αγρίμια" να προσπαθώ να τους ξαναμάθω τα βασικά! Η αλήθεια είναι πως εγώ φταίω γιατί σε όλη την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα είχα αφήσει πολύ λάσκα να το πω, χωρίς όρια να το πω... να κάνουν ότι θέλουν θα το πω!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισα όπως και οι περισσότεροι γονείς, είναι το εξής: Να βάλω τα παιδιά μου σε πρόγραμμα και ειδικά σε πρόγραμμα ύπνου. Με τα σχολεία έτοιμα να ανοίξουν, το να διορθώσουμε το πρόγραμμα ύπνου των παιδιών μας είναι σχεδόν απαραίτητο! (Τα δικά μου νυχτοπούλια αν δεν πάει 12 να βγούνε τα φαντάσματα ούτε που το πλησιάζουν το κρεβάτι τους).

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως ώστε τα παιδιά να ξεκινήσουν να κοιμούνται νορμάλ ώρες, ώστε να έχουν ήδη συνηθίσει ένα πρόγραμμα ύπνου με το άνοιγμα των σχολείων; Θα σας δώσω 7 συμβουλές που εφάρμοσα εγώ τις περασμένες χρονιές και είδα να έχουν αποτέλεσμα!

programma ipnou

1. Προσαρμόστε τα παιδιά σταδιακά στο νέο ωράριο ύπνου.
Είναι αδύνατον τα παιδιά να αλλάξουν το πρόγραμμα και τον ύπνό τους και να κοιμούνται στο ωράριο που θέλουμε ως δια μαγείας. Αλλάξτε το πρόγραμμα του ύπνου τους και επαναφέρετε το σε περίοδο σχολική, βάζοντας τα για ύπνο τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ και ξυπνώντας τα τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα κάθε πρωί.



2. Να είστε συνεπείς.
Είναι ένα λάθος που κάνουμε όλοι οι γονείς επιμένοντας τα παιδιά να ακολουθούν το δικό μας πρόγραμμα ύπνου. Όμως δεν έχει σημασία αν είναι Παρασκεύη ή Σάββατο. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν για ύπνο τις συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα της εβδομάδας, όσο και αν αυτό εμάς κάποιες φορές μας δυσκολεύει!


3. Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο.
Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει πώς οι ηλεκτρονικές συσκευές προκαλούν μία υπερδιέγερση που δεν αφήνουν τον οργανισμό να χαλαρώσει και τελικά να κοιμηθεί. Επομένως με άλλα λόγια πρέπει να αποφύγουμε το τάμπλετ  και την τηλεόραση πριν τον ύπνο. Εναλλακτικά διαβάστε παραμύθια και επενδύστε σε ποιοτικό χρόνο για αγκαλιές και  φιλιά! (Ξέρω πώς οι απόψεις σε αυτό το κομμάτι διίστανται! Για παράδειγμα την κόρη μου αν βλέπει ταινία την παίρνει ο ύπνος από το πρώτο 5λεπτο, ενώ ο γιος μου είναι ικανός να βάλει και οδοντογλυφίδες στα μάτια του, προκειμένου να τελειώσει η ταινία και μετά να κοιμηθεί!).

4. Καθιερώστε τη ρουτίνα ύπνου.
Το τρίπτυχο μπάνιο, αγκαλιές, παραμύθι βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά να χαλαρώσουν και να αποζητήσουν από μόνα τους την θαλπωρή του κρεβατιού τους. Είναι μία ώρα που μας έχουν ανάγκη, που θέλουν να μας έχουν δίπλα τους και να αποχαιρετήσουμε μαζί τη μέρα! Όσο κουρασμένοι και αν είμαστε ας μην τους στερήσουμε τον εαυτό μας, τουλάχιστον όχι σε καθημερινή βάση!

5. Κατεβάστε τα παντζούρια και κλείστε τα φώτα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλήρης συσκότιση του δωματίου συμβάλλει στην ποιοτική ώρα ύπνου. Επίσης ο χώρος πρέπει να είναι πλήρως αερισμένος και ο αέρας του δωματιού φρέσκος και καθαρός! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!



6. Αποφύγετε βαριά γεύματα κοντά στην ώρα ύπνου.
Είναι κάτι που σχεδόν όλοι μαθαίναμε από παιδιά! Δεν πάμε για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Τρώμε όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και υγιεινά.

7. Κάντε με τα παιδιά σας stretching.
Το κόλπο αυτό το διάβασα πρόσφατα και το εφάρμοσα για πλάκα! Όμως είναι όντως ευεργετικό και βοηθάει πολύ στην χαλάρωση. Ιδανικά θα μπορούσαμε να το συνδυάσουμε με την ρουτίνα ύπνου, τα χάδια και τις αγκαλιές.

Αυτές είναι οι 7 "χρυσές" συμβουλές για βάλετε τα παιδιά σας σε πρόγραμμα ύπνου αβίαστα! Συμβουλές που είδα πως σε εμάς τουλάχιστον έχουν αποτέλεσμα! Ακολουθήστε τις και βάλτε για ύπνο τα παιδιά εύκολα και χωρίς μάχες. Με χαρά θα ακούσω αν έχετε να μου δώσετε και κάποια άλλη συμβουλή!

Αν η επιστροφή στο σχολείο σας απασχολεί, διαβάστε επίσης και το

και 

10 συμβουλές για να γίνει η πρωινή ρουτίνα για το σχολείο παιχνιδάκι!

και

10 ιδέες για να γιορτάσετε την πρώτη μέρα στο σχολείο!


Καλή προσαρμογή σε όλους μας!

Clelia!





You May Also Like

12 σχόλια

  1. καπως ετσι κανουμε κι εμεις... κι ευτυχως ο Νικολας ειναι βολικος...Το πολύ 9:30-10:00 είναι στο κρεββάτι!! Παλι καλα δηλαδη.. γιατί θελω κι εγω λιγο να ξεκουραστω... Καλο βραδυ Κλειω μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο τυχερή είσαι! Εμένα αυτό το διάστημα 12 πιάναμε κάθε μέρα! Οπότε τώρα που ξεκίνησαμε την εκπαίδευση φτάσαμε 11! Άντε και θα ανοίξουν τα σχολεία και τα βλέπω με την κούραση που θα έχουν από τις 8 να πηγαίνουν!!!

      Διαγραφή
  2. Ειδικά το τελευταίο πιάνει πολύ!!! Φέτος ξέφυγαν πολύ, αλλά που θα πάει! Καλή μας προσαρμογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο ξέφυγαν; Άστα!!! Θα το αλλάξουμε όμως που θα πάει! Καλή μας προσαρμογή!!!

      Διαγραφή
  3. Το τελευταίο είναι το μόνο που πιάνει με την κόρη της κολλητής μου! Βασικά είναι stretching και μασάζ μαζί! Η μικρή κοιμάται αμέσως!
    Ελπίζω οι συμβουλές σου να βοηθήσουν κι άλλες μανούλες!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και καλή προσαρμογή!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Streching πιάνει και σε εμένα, όχι ότι έχω πρόβλημα ύπνου αλλά είναι εντελώς χαλαρωτικό! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα Κλέλια μου!!!!
    Αχ αυτός ο ύπνος....

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χα! εμεις δεν εχουμε προβλημα να παμε για υπνο, αλλα να μεινουμε κοιμισμενοι!!!! ημαρτον τι τραβαω τελευταια δηλ! χαχααχ

    Καλο μηνα Κλειω μου, Χρονια ΠΟλλα για τη γιορτη σου (δεν κανω λαθος ετσι???) και Καλη αρχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήνα μου σε ευχαριστώ πολύ!!! Γιατί κορίτσι μου ξυπνάει νυχτιάτικα; Δεν έχω χειρότερο από αυτό! Φιλάκια και καλή μας αρχή!

      Διαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν συμβαίνει μόνο σ εμάς αλλά όσο νυχτώνει νωρίτερα τόσο νωρίτερα θέλει να κοιμάται και η κόρη μου (σχεδόν 4 ετών αισίως)... Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα κοιμάται στις 8 και το καλοκαίρι έφτασε να κοιμάται στις 11 όταν δεν είχε σχολείο..Τώρα κοιμάται γύρω στις 9 και όσο περνάει ο καιρός νυστάζει και νωρίτερα.. Εγώ θα πρότεινα σε όσους έχουν θέμα να αφήνουν ανοιχτά παντζούρια ώστε το πρωί να ξυπνούν πιο εύκολα τα παιδάκια τους..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει αυτό που λες, όσο μικραίνει η μέρα τόσο νωρίτερα θέλανε να πάνε για ύπνο... όταν ήταν πιο μικρά! Τώρα δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν από τέτοια!!!

      Διαγραφή

Instagram