Τα 10 πιο αγαπημένα καλοκαιρινά παιχνίδια !

by - Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2016


Το καλοκαίρι για τα παιδιά στο camping σημαίνει μόνο ένα πράγμα! Παιχνίδι, παιχνίδι και πάλι παιχνίδι! Ενώ λοιπόν παλιότερα είχα διαπιστώσει πώς το παιχνίδι των παιδιών στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί, ευτυχώς τα μικρά μου φέτος "χάνονται" ώρες ατελείωτες, παίζοντας διάφορα παλιά αγαπημένα κλασικά παιχνίδια! Μάζεψα λοιπόν εδώ τα 10 πιο αγαπημένα καλοκαιρινά παιχνίδια των παιδιών μου, που έχουν όμως το άρωμα μια άλλης εποχής! Το άρωμα της δικής μου παιδικής ηλικίας, και σας τα παρουσιάζω!

1. Κλέφτες και αστυνόμοι.
Το παίζουν κάθε μέρα με διάφορες παραλλαγές. Κάποιες φορές το παίζουν με ποδήλατα, άλλες με νεροπίστολα. Χωρίζονται σε ομάδες αγόρια - κορίτσια, ή και ανακατεμένοι και το παιχνίδι ξεκινά! Οι αστυνόμοι κυνηγούν τους κλέφτες να τους βάλουν στη φυλακή. Οι κλέφτες πάλι κρύβονται καλά, μα αν τύχει και τους πιάσουν, οι υπόλοιποι που είναι εκτός φυλακής κάνουν ότι βάζει ο νους σας για να τους ελευθερώσουν...

2. Κρυφτό.
All time classic και πολύ αγαπημένο μου! Παίζεται πάντα με τη δύση του ηλίου και η αλήθεια είναι πώς το camping προσφέρει άπειρες κρυψώνες. Επειδή ο χώρος είναι πολύ μεγάλος συνήθως ορίζεται περίμετρος παιχνιδιού. Ακόμα και τώρα όταν ακούω το τραγουδάκι 5,10,15,20,25...100 χαμογελάω! Ένας τα φυλάει στον τοίχο με γυρισμένη πλάτη και τα μάτια κλειστά, ενώ οι υπόλοιποι τρέχουν να κρυφτούν! Μόλις τελειώσει το μέτρημα εκείνος που φυλάει, ψάχνει να βρει τους κρυμμένους και να προλάβει να τους φτύσει στον τοίχο! Παίζοντας με τα παιδιά έμαθα και τη νέα ορολογία "περιπτεράκι" που σημαίνει ότι αυτός που φυλάει δεν απομακρύνεται από τον τοίχο, αλλά τριγυρνάει εκεί κοντά με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι άλλοι να τα φτύσουν.

3. Ένα, δύο, τρία κόκκινο φως.
Ένας τα φυλάει στον τοίχο ενώ τα υπόλοιπα παιδιά κάθονται αρκετά μέτρα πιο πίσω, στην αφετηρία που είχε οριστεί από πριν. Εκείνος που φυλάει λέει δυνατά γυρισμένος προς τον τοίχο " 1,2,3 κόκκινο φως" και γυρνάει απότομα προς τους άλλους, οι οποίοι πρέπει να μείνουν ακίνητοι στις στάσεις - πόζες που είχαν πάρει (συνήθως κάνουν αστείες γκριμάτσες και κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια). Όποιος κουνιέται βγαίνει από το παιχνίδι. Στόχος του παιχνιδιού είναι να φτάσουν οι υπόλοιποι κοντά σε αυτόν που φυλάει, να του χτυπήσουν τον ώμο και να τρέξουν πάλι πίσω στην αφετηρία. Αν κάποιο παιδί πιαστεί πριν περάσει την αφετηρία τα φυλάει εκείνο.

4. Ψείρες.
Τα παιδιά κάνουν ένα κύκλο και ένα παιδί που βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου, πετάει την μπάλα ψηλά στον αέρα και φωνάζει το όνομα κάποιου παίκτη! Όποιος ακούσει το όνομά του πρέπει να πιάσει την μπάλα! Αν πιάσει την μπάλα λέει ένα άλλο όνομα. Αν όμως δεν την πιάσει, οι υπόλοιποι παίκτες τρέχουν όσο πιο μακριά μπορούν. Ο παίκτης που δεν έπιασε την μπάλα φωνάζει  "1,2,3 στοπ" και πρέπει να πετάξει την μπάλα και να κάψει κάποιον από τους υπόλοιπους παίκτες. Αυτός που θα τον πετύχει η μπάλα παίρνει μία ψείρα. Μόλις κάποιος παίκτης συγκεντρώσει 5 ψείρες, οι υπόλοιποι του βγάζουν παρατσούκλι (3 καλά και 2 κακά)!

5. Μήλα.
2 παιδιά παιδιά κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται μέσα. Τα παιδιά που είναι έξω πετούν δυνατά την μπάλα με σκοπό να "κάψουν" τα παιδιά που είναι μέσα, τα οποία πρέπει να τρέχουν από την μια άκρη στην άλλη, προκειμένου να μην τα ακουμπήσει η μπάλα. Αν καούν βγαίνουν έξω, αν όμως πιάσουν την μπάλα κερδίζουν ένα μήλο, δηλαδή μία ζωή παραπάνω. Ο τελευταίος που θα μείνει πρέπει να αντέξει 12 συνεχή χτυπήματα χωρίς να καεί!

6.Μπουγέλο.
Γεμίζουμε ότι βρούμε μπαλόνια, νεροπίστολα, μπουκάλια, κουβάδες, λεκάνες και ξεκινάμε να πετάμε ο ένας στον άλλον! Πολύ συχνά οι ομάδες είναι μεγάλοι εναντίον μικρών... με τους μπαμπάδες να ανοίγουν τις βρύσες, να παίρνουν τα λάστιχα και να γίνεται χαμός!

7.Σχοινάκι.
Δύο παιδιά κρατούν το σχοινάκι και το γυρνούν σχηματίζοντας καμάρες. Τα υπόλοιπα προσπαθούν να πηδούν ρυθμικά, χωρίς να μπερδευτούν. Όποιος μπερδευτεί βγαίνει έξω. Στόχος είναι συνήθως τα 20 συνεχόμενα πηδηματάκια.

8. Ζωγραφική με κιμωλίες στο δρόμο.
Παίρνουμε χοντρές κιμωλίες και ξεκινάμε τη ζωγραφική στον ατελείωτο καμβά του δρόμου! Φτιάχνουν υπέροχες ζωγραφιές - παιδικά έργα τέχνης, που δυστυχώς χαλάνε με την πρώτη βροχή ή μπουγέλο που θα παίξουν στο δρόμο.

9.Κουτσό.
Με κιμωλία  χαράσσουμε και αριθμούμε τα τετράγωνα. Κάθε παίκτης διαλέγει μία πέτρα που τον βολεύει, συνήθως πλακέ, και ξεκινά το παιχνίδι. Ο πρώτος παίκτης ρίχνει την πέτρα στο πρώτο τετράγωνο και στη συνέχεια πρέπει να πατήσει με τη σειρά, κουτσό σε όλα τα υπόλοιπα τετράγωνα εκτός από αυτό που είναι η πέτρα του. Αφού φτάσει στο τελευταίο τετράγωνο πρέπει να κάνει στροφή και να γυρίσει στην αρχή, φροντίζοντας στην επιστροφή του να πάρει την πέτρα του. Μετά επαναλαμβάνει τη διαδικασία ρίχνοντας την πέτρα του στον επόμενο αριθμό, μέχρι να τη ρίξει σε όλα τα τετράγωνα. Αν  στην προσπάθειά του πατήσει στις γραμμές των τετραγώνων, δεν καταφέρει να ρίξει την πέτρα στο σωστό τετράγωνο ή ξεχάσει να πάρει την πέτρα κατά την επιστροφή του. χάνει τη σειρά του και παίζει ο επόμενος παίκτης.

10. Κυνήγι θησαυρού ή ζεστό - κρύο.
Το κυνήγι θησαυρού είναι ένα πολύ αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών γιατί προϋποθέτει συνήθως την ενασχόληση των γονέων! Γράφουμε μηνύματα γρίφους και τα κρύβουμε στα ποιο απίθανα σημεία φροντίζοντας στους γρίφους να στέλνουμε από το ένα σημείο στο άλλο. Στο τελευταίο μήνυμα αποκαλύπτουμε  τη θέση του θησαυρού. Διαβάστε για το δικό μας κυνήγι θησαυρού που διοργανώσαμε το Πάσχα.
Μία εύκολη παραλλαγή του παιχνιδιού, που παίζουν τα παιδιά μόνα τους είναι να κρύβουν κάποιο αντικείμενο και να κατευθύνουν την άλλη ομάδα με τις λέξεις "ζέστη" που σημαίνει ότι είσαι κοντά στο κρυμμένο αντικείμενο και "κρύο" που σημαίνει ότι είσαι μακριά.


Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, παίζοντας με τα παιδιά, διαπίστωσα πως το κορίτσι που κρύβεται μέσα μου ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει! Μάλιστα έπιασα τον εαυτό μου να χαίρομαι πιο πολύ από τα μικρά παιδιά όταν νικάει η ομάδα μου! Οπότε η συμβουλή μου είναι τολμήστε να παίξετε και θα σας έρθει μια γλυκιά νοσταλγική διάθεση!

Αν θέλετε να πάρετε και άλλες ιδέες για το πώς θα απασχολήσετε τα παιδιά σας το καλοκαίρι και κυρίως πώς θα τα κρατήσετε μακρυά από κάθε είδους οθόνη, δείτε τους 20 τρόπους για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από το τάμπλετ το καλοκαίρι .

Αν πάλι θέλετε να πάρετε ιδέες για παιχνίδια εσωτερικού χώρου, δείτε τα 20 δραστηριότητες για παιχνίδια σε εσωτερικό χώρο από το Παιχνιδάκι.

Εσείς έχετε κάποιο αγαπημένο καλοκαιρινό παιχνίδι;

Clelia!

You May Also Like

8 σχόλια

  1. Διαχρονικά κι αγαπημένα
    Τι μου θύμισες!!!!!

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφα παιχνίδια κ πόσο όμορφες φωτογραφίες! ! ! Σ ευχαριστώ πολύ πολύ Κλειώ μου! 💖💖💙💙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσες αναμνήσεις μου ξύπνησες με όλες αυτές τις ιδέες. Το κρύο - ζεστό το παίζουμε εμείς και στο σπίτι βέβαια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφα παιχνίδια που τα παιδιά στις ημέρες μας έχουν ξεχάσει κατά πολύ! Μπράβο Κλειώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ενταξει... με γυρισες μερικα χρονακια πισω (δε λεω ποσα, παντως οχι πολλα...) ! τις ψειρες δεν το ηξερα... τελειο παιχνιδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ξέρω όλα!!! Είχα ξεχάσει τις ψείρες! Μα πόση τρέλα και χαρά είχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπουγελο!!!! πωπω τι φασεις ειχαμε περασει... απο τις τελευταιες μερες στο σχολειο ξεκινουσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram