Η δική μου αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη!

by - Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2015


Προχθές που ετοίμαζα την ανάρτηση με το περιτύλιγμα των Ξωτικών, ο άντρας μου μου είπε: Καλά πάλι Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση θα βάλεις; Θα σε βαρεθεί ο κόσμος...
Έτσι και εγώ το πήρα απόφαση να γράψω για κάτι διαφορετικό. Πάνω λοιπόν, που ετοίμασα μία άλλη ανάρτηση με μη Χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο (ναι ναι, γράφω και τέτοιες!), με πήρε τηλέφωνο η φίλη μου Κ. και με ρωτούσε με μεγάλο άγχος αν έπρεπε να πει στην εννιάχρονη κόρη της, την αλήθεια για την πραγματική ταυτότητα του Άγιου Βασίλη! Ε αυτό ήταν, πήγε περίπατο η ανάρτηση που ετοίμαζα ...

Επειδή πιστεύω πως αυτό είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί αρκετούς γονείς, αποφάσισα να παραθέσω εδώ τη δική μου αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη...

Προκειμένου να προσεγγίσω το θέμα, κάθισα αναπαυτικά στον καναπέ και έκανα την ψυχανάλυσή μου! Πως κατέληξα εγώ να είμαι τόσο Christmas girl, Ξωτικό των Χριστουγέννων και βοηθός του Άγιου Βασίλη ταυτόχρονα; Προφανώς κάτι θα πρέπει να είχε συμβεί (ή να μην είχε συμβεί) στα παιδικά μου χρόνια!


Γυρνώντας λοιπόν πίσω, θυμήθηκα τα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων! Και για να πω την μαύρη αλήθεια, δεν ήταν και τόσο μαγικά και παραμυθένια... ούτε τόσο πασπαλισμένα με Νεραϊδόσκονη! Όντας δεύτερο παιδί στην οικογένεια και έχοντας μία αδερφή έξι ολόκληρα χρόνια μεγαλύτερη, έμαθα από πολύ νωρίς ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης! Και επειδή μεγάλωνα τη δεκαετία του '80, που ο ρεαλισμός ήταν στα φόρτε του, δεν μου το είπαν με τρόπο, ούτε μου έδωσαν κάποια εναλλακτική τύπου υπάρχει στις καρδιές μας! Εμείς τα πράγματα τα λέγαμε με το όνομά τους! Δεν υπάρχει, τελεία και παύλα!

Επίσης, επειδή οι βιοποριστικές ανάγκες της οικογένειας μου ήταν μεγάλες, η μαμά μου δούλευε σε μαγαζί ατελείωτες ώρες, δεν προλάβαινε να κάνει  Χριστουγεννιάτικες υπερπαραγωγές, ούτε τραπέζια, ούτε καλέσματα, ούτε φίλους! Κάναμε όμως οικογενειακά τραπέζια στην γιαγιά και στον παππού μου, που ακόμα και σήμερα μου λείπουν! Και όταν λέμε οικογενειακά εννοώ πολύ στενή οικογένεια! Είχα μία θεία και έναν ξάδερφο... αυτά! Το πιο σημαντικό που θυμάμαι είναι τις 2 χρονιές που η μαμά μου μας είχε ετοιμάσει advent caledar, αλλά μετά το κόψαμε και αυτό γιατί θεώρησαν πως είχαμε μεγαλώσει! Γιορτή στο σχολείο θυμάμαι μόνο αυτή που είχαμε κάνει στα νήπια! Μετά ή δεν θα κάναμε ή δεν θυμάμαι... το απόλυτο κενό! Πάντα μα πάντα όμως, για έναν ανεξήγητο λόγο λάτρευα τα Χριστούγεννα... και ειλικρινά δεν ξέρω γιατί! Μάλλον το είχα μέσα μου.

http://www.amazon.com/Design-Vinyl-Believe-Magic-Christmas/dp/B00G2VM7NE
Μεγαλώνοντας και αφού πεθάναν η γιαγιά και ο παππούς μου, σταμάτησε να έρχεται και η θεία μου στην πόλη μας (έμενε σε άλλη πόλη), υπήρχαν πολλές φορές που απλά δεν κάναμε Χριστούγεννα! Απίστευτο έτσι;  Εγώ και να μην κάνω Χριστούγεννα!

Όταν λοιπόν, πήγα σε δικό μου σπίτι, νομίζω πως έβαλα τα δυνατά μου και καθιέρωσα ένα σωρό Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, όπως για παράδειγμα το στολισμό του δέντρου μας, τα οικογενειακά τραπέζια κλπ!!! Και για έναν περίεργο λόγο όσο μεγάλωνα, αντί να απομυθοποιώ τα Χριστούγεννα, άρχισα να τα αγαπώ όλο και πιο πολύ! Να τα σκέφτομαι και να ζεσταίνεται η ψυχή μου! Δεν με πείραζε ούτε η κούραση στα καλέσματα, ούτε τίποτα!!!

Με αποκορύφωμα τον ερχομό των παιδιών μου! Εντάξει, εκεί έδωσα ρέστα...!!! Έγινα και πάλι παιδί! Ξαναγεννήθηκα και άρχισα να πιστεύω σε Νεράιδες, σε Ξωτικά και φυσικά στον λατρεμένο μου Άγιο Βασίλη! Για να κάνω τα παιδιά μου να πιστέψουν και αυτά, τα έκανα όλα τέλεια... και πατημασιές στο τζάκι, και γάλα και κουλουράκια, και καρότο για το Ρούντολφ και τόσα και τόσα άλλα ...

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά, εννοώ στην ενήλική μου ζωή, πίστεψα στον Άγιο Βασίλη τόσο πολύ και τόσο βαθιά, που όταν με ρωτάνε αν πιστεύω, απαντάω Ναι! Πιστεύω σε όλα αυτά που πρεσβεύει! Μαθαίνει στα παιδιά να πιστεύουν σε κάτι που δεν μπορούν να δουν και να πιάσουν, καλλιεργεί την αρετή της προσμονής και δίνει ένα χαμένο νόημα στα πράγματα!

http://pimsmultimedia.com/macys-holiday-2014/believe.php
Στην αγαπημένη μου φίλη Κ. λοιπόν, που ψάχνει τον τρόπο να πει στην κόρη της την αλήθεια έχω να πω τα εξής:
Καταρχήν η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να πούμε την αλήθεια μόνο όταν το παιδί μας ρωτήσει ευθέως.  Και πάλι θα πρέπει να ήμαστε σίγουροι ότι είναι διατεθειμένο να την ακούσει. Κάποια παιδιά διατηρούν την παιδικότητά τους και την "αθωότητά" τους περισσότερο από κάποια άλλα. Το κοριτσάκι της φίλης μου για παράδειγμα, νομίζω πως έχει ακόμα ανάγκη να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη! Φαίνεται από τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα! Ναι μεν έχει ακούσει στο σχολείο την αλήθεια, αλλά είναι μια αλήθεια που δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει!

Επίσης πιστεύω πως χρονικά δεν είναι κατάλληλη στιγμή, θα ήθελα να το πω ενώ δεν θα έχουμε αυτό το εορταστικό κλίμα! Κάποια άλλη άσχετη στιγμή! Τα πράγματα όμως δεν πάνε πάντα όπως θέλουμε για αυτό πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι!

Αυτά που σκέφτομαι  να πω στα δικά μου παιδιά όταν θα έρθει η ώρα (που ελπίζω να αργήσει ακόμα πολύ), είναι μια ωραιοποιημένη αλήθεια, που θα αφήσει ένα ποσοστό της μαγείας να υπάρχει! (Δεν το λέμε δηλαδή μια και έξω και όποιον πάρει ο χάρος! Ούτε εγώ δεν μπορώ να το αντέξω έτσι!) Ο ξάδερφος μου, ένας άκρατος κατά τα άλλα ρεαλιστής, είπε στη θεία μου 30 χρόνια μετά, ότι ποτέ δεν την συγχώρεσε για τον ξερό τρόπο που του είπε την αλήθεια και τελείωσε το παραμύθι με τον Αη Βασίλη μέσα του... (Είπαμε πως στο σόι μας είμαστε ρεαλιστές)!

Πιστεύω πως η αλήθεια είναι κάτι υποκειμενικό, γιατί η αλήθεια που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του είναι διαφορετική! Αυτό λοιπόν που θα έλεγα σε κάθε παιδί που θα με ρωτούσε, είναι πως αν πιστεύει μέσα του ότι υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, τότε ναι υπάρχει! Εξάλλου για μένα πάντα θα υπάρχει και όσα αντιπροσωπεύει τα έχω μέσα μου, καλά κρατημένα, μικρά μυστικά! Ο Άγιος Βασίλης είναι αγάπη, χαρά και μαγεία!!!  Εκφράζει την προσμονή, την ευτυχία και την ελπίδα για το μέλλον! Κατάφερα να βρω μέσα μου τις έννοιες αυτές μετά από πολύ αγώνα και ψάξιμο και δεν θα αφήσω κανέναν να μου τις πάρει!!!

Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε αν θα πιστέψουμε ή όχι ... Είμαι τυχερή που πιστεύω και θεωρώ πως είμαι απλά μία μικρή βοηθός του! Αυτή η σκέψη με κάνει να αισθάνομαι όμορφα, ασφαλής και μου δίνει χαρά! Το ίδιο θα ήθελα να αισθανθούν και τα παιδιά μου! Όταν έρθει η ώρα, θα ήθελα να πιστέψουν στην μαγεία της δύναμης της ψυχής τους και να γίνουν και τα ίδια βοηθοί του Άγιου Βασίλη, ώστε με την στάση τους και την συμπεριφορά τους να κάνουν και άλλους ανθρώπους να πιστέψουν στην ελπίδα και στο μέλλον!!! Ελπίζω λοιπόν, ότι όταν τους εξηγήσω την δική μου αλήθεια θα θελήσουν με την σειρά τους να συνεχίσουν να πιστεύουν στο άπιαστο και στο όνειρο και να μου πούνε "Ναι μαμά και για μας υπάρχει... όπως υπάρχει και για σένα!"

Μέχρι στιγμής νομίζω πως τα κατάφερα αρκετά καλά, όχι μόνο γιατί δημιούργησα μαγικές εικόνες για τα παιδιά μου, αυτό ήταν το εύκολο! Το πιο σημαντικό, είναι πως κατάφερα να πείσω τους γονείς μου, έστω και σε αυτή την ηλικία, να δουν την μαγεία των Χριστουγέννων! Αυτό και αν ήταν θαύμα... Να κάνεις ενήλικες να πιστέψουν!

Believe
Clelia!




You May Also Like

26 σχόλια

  1. Τι να πω τώρα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου έδωσες δύναμη να κάνω την πίστη της ακόμη πιο ισχυρή ενάντια σε όλους τους ρεαλιστές! Εξάλλου τι ζητάει η καημενούλα να μάθει; Αν ο Άι Βασίλης εχει πράγματι ξωτικά! (αυτο τον ρώτησε στο γράμμα που του έγραψε) Ας ζήσει για λίγο ακόμη την παιδικότητας της γιατί αυτά τα χρόνια δεν γυρνάνε ποτέ! Πιστεύω πως αν η απόφαση μου να μην της το πω ακόμα είναι λάθος, να με καταλάβει μεγαλώνοντας!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, μακάρι μεγαλώνοντας τα παιδιά μας, να δούμε πως έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε να κρατήσουν κάτι από αυτή την όμορφη παιδικότητά τους και στην ζωή τους σαν ενήλικες!!! Εμείς πάντως προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο... και αυτό ελπίζω να το καταλάβουν!!!

      Διαγραφή
  2. εγω παλι ειχα μαγικα Χριστουγεννα !! Αι Βασίλης, μαζεματα, γιορτες... τα παντα ολα.. Χαρη στη μαμά μου που μας εφτιαχε ολη τη μαγεια ... Μεγαλώνοντας .. ποτε δε ρωτήσαμε... Ξεραμε οτι εκεινη τα εκανε ολα.. αλλα πιστευουμε στη μαγεια.. Ακομα και τωρα!! Κι εγω πιο πολυ λογω του Νικολα!!! πολλα πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ελπίδα μου, αυτό ελπίζω και εγώ... Μεγαλώνοντας να μην ενδιαφέρει ποιος έφτιαχνε τη μαγεία! Αρκεί που υπήρχε αυτή η μαγεία στο σπίτι μας! Συνέχισε να πιστεύεις!!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό. Να μη χάνεται η μαγεία!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχο το κείμενό σου Κλέλια μου,και συμφωνώ μαζί σου σε όλα! Θεωρώ πώς τα παιδιά πρέπει να ζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μαγεία των Χριστουγέννων και του Αη Βασίλη! Κάνει καλό σε πολλά... στην ψυχή τους που είναι τόσο αθώα! Είμαι κι εγώ μια από αυτές που προσπαθούν να κρατήσουν τη μαγεία αυτή ζωντανή! Μέχρι και ξωτικό με γράμμα από τον Άη Βασίλη τους ετοίμασα φέτος και σκοπεύω να κάνω και το κόλπο με τις πατημασιές, τα μπισκότα και το γάλα... Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που βλέπω ότι οι "μαγικές " μαμάδες είμαστε όλο και περισσότερες! Εγώ πάντως τη χρειάζομαι την μαγεία κόμη και τώρα!!! Μάλλον δεν θα μεγαλώσω ποτέ ...

      Διαγραφή
  4. Με συγκίνησες, διοτί και εγω σαν μικρό παιδί ποτέ δεν έζησα τα μαγικά Χριστούγγενα και απο νωρίς κατάλαβα ότι δεν υπάρχει Ο Άγιος Βασίλης. Και για αυτό το λόγο, θέλω ακριβώς το αντίθετο για το παιδί μου. Θέλω να ζήσει όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων και να πιστεύει σε αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου, σε νιώθω!!! Πάντα στα παιδιά μας θέλουμε να δώσουμε όσα στερηθήκαμε εμείς!!! Το μαγικό ξέρεις πιο είναι; Κοντά τους νιώθω πως τα ζω και εγώ...

      Διαγραφή
  5. Ποσό πολύ σε νιώθω!!!! Και εγώ έχω ανάλογα βιώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καταρχην να σου πω οτι το κειμενο σου ειναι πραγματικα παρα πολυ καλο! και συμφωνω απολυτα μαζι σου! ναι μεν εζησα τα Χριστουγεννα παιδι, αλλα οπως τα ζω τωρα με τα δικα μου παιδια ειναι ακομα πιο εντονα! και κραταω οσο γινεται τις παραδοσεις...φετος θα πουμε και καλαντα και οπως και περισυ θα ζηταμε γλυκα και οπχι χρηματα! γιατι οι γιορτες ειναι μια καλη ευκαιρια να ζησεις "χουχουλιαρικα" και μεσα στην αγαπη και την ηρεμια και να σκεφτεις και κανεναν αλλον περα του ευατου σου! μακαρι το πνευμα αυτο να κρατουσε και περισσοτερο!

    Α! και εμεις εκτος απο καροτο και μπισκοτα, αφηνουμε και ρακη με μεζε...εμ Κρητικια γαρ! Η κορη μου ειπε οτι το γλυκο παει μετα το φαγητο και το καθιερωσαμε! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήνα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Και για μένα οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να ζήσεις μέσα στην ηρεμία, την αγάπη και να ξαναγίνεις παιδί! Αυτό με τη ρακή πολύ μου άρεσε... να δω μηπώς το κάνω και εγω... Όχι τίποτα άλλο αλλά είμαι σίγουρη πως στον Άγιο θα του αρέσει πιο πολύ από το γάλα!

      Διαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Το κάθε παιδί μπορεί να είναι έτοιμο να μάθει την αλήθεια σε διαφορετική ηλικιακή φάση.
    Επιπλέον, τα Χριστούγεννα είναι ίσως η μόνη περίοδος του χρόνου που μπορείς να νιώσεις μαγικά, παραμυθένια. Ειδικά για τα παιδιά είναι οι μέρες που περιμένουν πως και πως. Για να μαζευτεί η οικογένεια στο σπίτι, για να στολίσουν, για να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής, για να πάνε σε γιορταστικές παιδικές εκδηλώσεις, για να ζήσουν σε ένα παραμύθι. Ο Άγιος Βασίλης και όσα αυτός πρεσβεύει συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Γιατί να τους το στερούμε; Ας παρατείνουμε όσο μπορούμε το παραμύθι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό που είπες ... για να ζήσουν ένα παραμύθι! Το παραμύθι που τους φτιάξαμε εμείς...

      Διαγραφή
  8. Σε νιώθω απόλυτα. Δεν έζησα ποτέ τα μαγικά Χριστούγεννα. Παρόλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και τα δώρα, τα Χριστούγεννα μου δεν είχαν ποτέ "χρυσόσκονη". Μέχρι τη στιγμή που έγινα μαμά. Και τότε έγιναν όλα μαγικά. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο με εσένα έχω χτίσει και προσπαθώ διαρκώς να χτίζω μικρές οικογενειακές γιορτινές παραδόσεις.
    Τελικά καταλήγω στο εξής: Όσο πιστεύει η μαμά και ο μπαμπάς στον Άγιο Βασίλη συνεχίζουν να πιστεύουν και τα παιδιά. Ακόμα κι αν κάπου μέσα τους ξέρουν ότι μπορεί να είναι ένα όμορφο παραμύθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφα όσα είπες!!! Αυτή είναι η αλήθεια! Όσο πιστεύουμε εμείς, πιστεύουν και τα παιδιά μας μέσα από εμάς!!!

      Διαγραφή
  9. Κλέλια πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δημιουργούμε στα παιδιά μας τις καλύτερες αναμνήσεις που θα τους μείνουν για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό! Τα φιλια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή την φορά Κλειώ μου,εντέλει ίσως μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί σου και να σου πω ένα μεγάλο μπράβο για το υπέροχο κείμενο που έγραψες.Αλήθεια η Ψ Εματα Ο Αι Βασίλης πρέπει να υπάρχει στις καρδιές όλων μας γιατί Είναι η χαρά η αισιοδοξία η αγάπη η προσμονή.Τα παιδιά κάποια στιγμή από μονά τους θα καταλάβουν και θα δεχτούν την πραγματικότητα όσον αφορά βΕβαια την Νεραϊδόσκονη και ίσως μείνουν και ευτυχισμένα για όλη την μαγεία που ζήσαν όλα αυτά τα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ μαμά Μαρία!!! Πολύ χαίρομαι που συμφωνείτε και εσείς μαζί μου!!!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη ανάρτηση! Κι εγώ ως παιδί δεν είχα μαγικά Χριστούγεννα, και τώρα προσπαθώ να κάνω μαγικά αυτά των παιδιών μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που προσπαθείς και εσύ να κάνεις μαγικά τα Xριστούγεννα των παιδιών σου! Τελικά όσοι δεν ζήσαμε "μαγικά " Χριστούγεννα, μάλλον προσπαθούμε για αυτά πιο πολύ!

      Διαγραφή
  12. ΥΓ Από το πάρτι της Μάχης έρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίο κείμενο και θέμα συζήτησης πράγματι. Ούτε και εγώ είχα μαγικές φαντασμαγορικές γιορτές και Χριστούγεννα ως παιδί μπορώ να πω. Με γονείς κυρίως που δούλευαν και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είτε να λείπουν είτε να δουλεύουν πολύ νωρίς. Και δέντρο είχαμε και μάλιστα αληθινό και δώρα και γιορτινά γλυκά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το μιλένιουμ το υποδεχτήκαμε χωρίς τρελό πάρτι. Βέβαια ήμουν και επτά, φόρεσα το ροζ φόρεμα μου της ραπουνζέλ και απλά άλλαξε η ώρα με ευχές, ο μπαμπάς ξυπνούσε νωρίς και η μαμά δουλειά. Στα 22 μου στο σπίτι μας είναι μαγική περίοδος, με τα έθιμα μας κάθε χρόνο άλλη παλέτα, γλυκά, και πολύ τρέξιμο όμως. Έχουμε μάθει πάρα μια δυο δύσκολες χρονιές να δίνουμε σημασία στα πιο σημαντικά. Τα Χριστούγεννα πλέον δίνουμε βάση να τα περνάμε με τις τρεις οικογένειες, γονείς και κουμπάρους. Από την άλλη γι τα ανήψια και παιδιά στο σπίτι υπάρχει πάντα κάποιο δώρο που ξέχασε ο άγιος Βασίλης στο δικό μας δέντρο ή κρυμμένα μυστικά και εκπλήξεις, παραμύθια και ένα ίχνος χρυσόσκονης.. Το μόνο που ελπίζω να περάσω και στα δικά μου παιδιά αύριο είναι πως είναι μαγική περίοδος αλλά δεν διαρκεί τρεις μήνες όπως τα τελευταία χρόνια για κάποιο λόγο διακρίνω.. Μου φαίνεται πως χάνεται το νόημα κάπως. Αλλά και δημιουργεί άγχος, απορείς αν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όσα θέλεις.. Όπως και να 'χει για το θέμα του Άη Βασίλη νομίζω είναι πιο απλό να το καταλάβει μόνο του το παιδί, και ακριβώς για να δει τι αντιπροσωπεύει.. Την αγάπη και το να δίνεις αλλά και να μην ζητάς αντάλλαγμα, πράγματα που δεν μπορείς να δεις ή να πιάσεις αλλά να πιστεύεις πως υπάρχουν. Θυμάμαι που βρήκα το γράμμα μια χρονιά και απόρησα γιατί δεν το είχαν στείλει αφού πλησιάζαν Χριστούγεννα. Έπεσαν δικαιολογίες που με κάναν να υποψιάζομαι αλλά και ενώ είχα βρει το δώρο από κατάλογο έφερε κάτι τελείως άλλο,ακόμη και όταν ξέχασε το δώρο του ο Άγιος και στην θεία μου που του έπεσε από το έλκηθρο..κι ήταν πάλι άσχετο χαχα, κατάλαβα πως πίσω είναι οι γονείς μου. Δεν χρειάστηκε καν συζήτηση, ήταν η ίδια μαγεία απλά διαλέγαμε δώρο μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ τόσο μαζί σου Κλειώ!!! Μέσα από το εξαιρετικό σου κείμενο είπες όλα όσα σκεφτόμουν όταν με ρωτάνε γιατί τα παιδιά μου (9 και 8 ετών) πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, σε ξωτικά και σε νεράιδες των Χριστουγέννων (ω ναι, εφαρμόσαμε τη νεράιδά σου!).
    Και εγω σαν παιδί δεν έζησα μαγικά χριστούγεννα και έτσι στα παιδιά μου θέλω να κανω το αντίθετο. Στολίζω από νωρίς όλο μα όλο το σπίτι και την πολυκατοικία, κάνουμε γλυκά, γράφουμε γράμμα στον Άγιο, αφήνουμε κουλουράκια κ γάλα στο τζάκι και φυσικά τα δώρα του εκείνος τα ρίχνει από την καμινάδα:)
    Αρκετά παιδιά στο σχολείο φρόντισαν να τους πουν πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης αλλά εγώ επιμένω πως στο δικό μας σπιτικό υπαρχει γιατί πιστεύουμε σ'αυτόν και εκείνος μας επισκέπτεται όπως και όλα τα παιδιά που πιστεύουν.....
    Έχουμε ανάγκη να κρατήσουμε παραδόσεις και έθιμα, ειδικά όταν είναι τόσο μαγικά!!!
    Φιλιά πολλά και καλές γιορτές να έχετε στη φαμίλια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Instagram